Algemeen

 • Aftakeling van de gewrichten kan het gevolg zijn van ouderdom, van fysiek letsel of van een infectieziekte. Veranderingen in het kraakbeen binnen het gewricht zijn eerder een ontsteking ten gevolge van een degeneratieverschijnsel. Deze degeneratie of aftakelende kwaliteit van het gewrichtskraakbeen lokt een ‘steriele’ (niet besmettelijke) gewrichtsontsteking uit. Misvormingen of vervormingen door ontstekingen treden op bij algemene infecties of wanneer aan een gewricht letsel is toegebracht. Hoe erger de ontsteking hoe meer pijn bij het bewegen. Bij vervormingen ten gevolge van aftakeling treedt in de regel minder vaak ontsteking op, maar wel vaker een beperking van de bewegingmogelijkheden. Om vervormingen te voorkomen waardoor de hond onherstelbare schade ondervindt, wordt meestal voor de juiste diagnose een röntgenonderzoek gedaan. De symptomen van alle gewrichtsziektes (uitgezonderd lichte verstuikingen) zijn pijn, zwelling, plaatselijke verhitting of beperkte mogelijkheid tot bewegen.

  Dieren worden krols of loops. Gedurende deze periode kunnen ze bloed verliezen en staan ze open voor dekking. Afhankelijk van de diersoort komt dit vaker voor. Honden worden vb. gemiddeld twee keer per jaar loops. Wanneer de hond ongewenst gedekt is kan de morning- afterprik gegeven worden door de dierenarts. Deze prik moet gegeven worden op 3 en 5 dagen na de ongewenste dekking. De zwangerschap kan ook voorkomen worden door het dier te laten steriliseren of de (prik)pil te geven. Het mannetje kan worden gecastreerd. Meer informatie hierover krijgt u van uw dierenarts.

  Pyometra is een ophoping van etter in de baarmoeder. Dit komt meestal voor één à twee maanden na de eisprong bij oudere teven. Alhoewel deze substantie in de baarmoeder dik van samenstelling en sterkriekend is en voor een deel via de vulva naar buiten komt. In de regel is dit een teken van ouderdom. Het komt ook vaak voor bij dieren die lange tijd de pil gebruiken.
  Het begin van pyometra is vaak verraderlijk: na iedere loopsheid wordt de teef zieker. De onderbuik gaat opzetten, vooral wanneer er een beetje vuil via de vulva naar buiten komt. Het dier krijgt steeds meer dorst en gaat overgeven. Als gevolg van circulerende gifstoffen gaan de nieren minder functioneren zodat er vaker wordt geürineerd. In vrijwel alle gevallen is de enige bevredigende behandeling het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken. Raadpleeg zo snel mogelijk uw dierenarts want de pyometra is na verloop van tijd dodelijk. Wanneer de hond zich hersteld heeft van de ingreep treedt er vaak opmerkelijke verbetering op.

  Dieren worden soms te zwaar. Dit kan komen door ziekte, maar meer frequent is de oorzaak te vinden bij overvoeding. Zwaarlijvigheid is vaak een gevolg van het feit dat de eigenaar zijn dier te veel eten geeft. Een dik dier heeft minder eten nodig omdat hij minder energie verbruikt dan magere en actievere dieren. Huisdieren die zich vervelen compenseren dit met eten. Ook geven druk bezette baasjes vaak iets extra aan dieren die veel alleen thuis zijn om hun geweten te sussen. Een zwaarlijvig huisdier is vatbaarder voor suikerziekte en aandoeningen van de huid, het hart, de gewrichten en de longen en uitputting door warmte. Naast de verhoogde risicos bij zwaarlijvige dieren, is er ook nog sprake van negatieve invloeden op het temperament. Ze worden lusteloos,traag en ongeinteresseerd. Als gezelschapsdieren worden ze minder aantrekkelijk.
  Zwaarlijvigheid kan bestreden worden door minder energie te laten opnemen dan er wordt verbruikt. Doordat het dier minder energie uit voedsel naar binnen krijgt, moet het de energie die als reserve is opgeslagen in de vorm van vet gaan aanspreken. Dit leidt tot een afname van de hoeveelheid vet. Het principe is eenvoudig, mar de praktijk ervan moeilijk. Het is raadzaam hiervoor advies in te winnen van de dierenarts. Deze zal het probleem van uw huisdier bekijken en een aangepaste voeding voor uw dier opstellen. Een bezoekje aan de dierenarts is ook noodzakelijk om uit te sluiten of het dier zwaarlijvig is door een ziekte of door voeding.