Gastro - intetinale

  • Diarree is een uiting van een verteringsstoornis. Deze kan uitgelokt worden door een onaangepaste voeding of door infecties, waaronder wormen. Diarree kan ook ontstaan door wormen. U kunt zien of uw dier wormen heeft door zijn stoelgang te laten controleren door de dierenarts. Lintwormen kunnen ontstaan doordat uw dier vlooieneitjes op likt. Naast tijdig ontvlooien is het dus belangrijk om wormen te bestrijden. De dierenarts biedt u een aangepast wormmiddel aan. Wanneer het dier diarree heeft kan dit aan de achterkant van uw huisdier blijven hangen.
    Zeker bij dieren met lange haren kan dit nogal eens het geval zijn. Indien dit slechts een klein beetje is zullen de meeste dieren zichzelf wassen en schoonmaken. Is de hoeveelheid diarree echter te groot dan is hulp noodzakelijk. Door het huisdier met de achterpoten in een wasbakje te plaatsen is het makkelijk zijn achterste schoon te maken. Het dier nat maken en met shampoo wassen is echter niet gemakkelijk en vaak zal doorvoor een extra hulp nodig zijn. Wanneer u het huisdier niet wast zal deze zichzelf proberen schoon te maken door zich met zijn vieze achterwerk te schuren. Diarree die verbonden is aan de voeding die het dier krijgt verdwijnt wanneer dit voedsel vermindert of geen deel meer uit maakt van het menu. Zo mogen volwassen katten geen (koe) melk drinken. Knaagdieren met diarree moeten meer hooi en minder korrels te eten krijgen. De kwaliteit van het voedsel en water moet goed en vers zijn. Ook yoghurt is een goed hulpmiddel voor dieren met diarree in een eerste fase. In het begin moet het dier wat wennen aan de smaak, maar eenmaal ze deze smaak kennen zijn de dieren er verzot op. Yoghurt is een energiebron en zorgt dat het dier niet uitdroogt tijdens de diarree. Daarnaast zorgt het voor het herstel van de darmflora en probeert zo actief de darmen weer normaal te laten werken en de diarree te laten verdwijnen. Daarnaast dient ook de oorzaak van de diarree behandeld te worden. Daarvoor raadpleegt u best uw dierenarts.


    Verstopping of constipatie

    Verstopping kan plotseling optreden. Het huisdier voelt zich ongemakkelijk, lusteloos en zal vaak zijn achterpoten uitstrekken. De ontlasting is weinig en erg droog. Verstopping ontstaat vaak door een verkeerde voeding. Geef de dieren geen extra snoepjes en zorg ervoor dat het dier voldoende drinkt. Fruit aan knaagdieren geven kan ook oplossing bieden. De dieren vinden dit erg lekker en het helpt de verstopping weg te werken. Wees echter voorzichtig en geef niet teveel fruit, want plots overslaan naar de andere kant kan diarree veroorzaken. Een eetlepel olie in de voeding mengen kan alles in de darmen laten schuiven waardoor het probleem opgelost kan geraken. Indien er geen verbetering zichtbaar is, is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden.