Verkeersongevalen

 • De eigen veiligheid is het belangrijkste. Ga geen dier helpen dat in het midden van een grote baan ligt door er blindelings naar toe te lopen. Wees voorzichtig want een ongeluk is al meer dan genoeg.

  Aangekomen bij het dier controleer dan de vitale functies, ademhaling en hartslag: wanneer u het dier moet reanimeren, weet dan dat dit vaak niet lukt. Ook ervaren dokters en dierenartsen slagen er niet altijd in een dier weer tot leven te wekken. Probeer het toch, in afwachting tot u bij een dierenarts terecht kan.

  Indien het dier op straat ligt zal het aan de kant gelegd moeten worden. Voorzichtig optillen en indien het een zwaar dier is een draagberrie maken van kleren of dekens.
  Indien het dier agressief reageert moet er voorzichtig opgetreden worden. Blijf kalm en probeer het dier te beletten te bijten. Een muilkorf voorbinden kan noodzakelijk zijn. Ook een doek voor de ogen binden zodat hij niet meer kan zien en rustig wordt is handig.

  De dichtstbijzijnde dierenarts moet zo snel mogelijk gecontacteerd worden. Voorkom dat u met het zwaargewonde dier heen en weer moet rijden op zoek naar een dierenarts die thuis te vinden is. Geef de dierenarts aan de telefoon de belangrijkste zichtbare kenmerken van het gewonde dier mee, zodat deze zich op uw komst kan voorbereiden. Breng het dier daarna zo snel mogelijk tot bij de dierenarts, zodat hij zich verder kan bekommeren om het leven van uw dier te redden. Een kat kan het best vervoerd worden in een reismand of kartonnen doos, een hond in de koffer van de auto. Wanneer het dier ernstig verwond is kan het een rugletsel hebben. In dit geval moet een draagbaar gemaakt worden van stevig materiaal. Deze moet op de grond tegen het dier geschoven worden. Verplaats het dier hierop door het diertje overal gelijktijdig op te heffen, zodat verwondingen niet erger gemaakt worden.  Geef een gewond dier nooit iets te eten of te drinken!